profiel

Het Zuilens Fanfare Corps is de oudste en nog enige fanfare van Utrecht. Het ZFC beweegt mee met de tijd en is daarmee jong van geest. De vereniging werd opgericht in 1900 in de toenmalige gemeente Zuylen. In 2005 werden we onderscheiden met de Koninklijke Erepenning voor onze bijzondere verdiensten in de afgelopen 100 jaar.

Sinds 2008 is de muziekvereniging bezig met vernieuwingen, die de fanfare hebben afgestoft en een modern imago hebben gegeven. Onder de titel 'Fanfare 2.0' deed het ZFC vele uitstapjes naar andere disciplines: zo werd er een theatervoorstelling gemaakt, improviseerde de fanfare met een modern saxofoonkwartet, en zochten de muzikanten een nieuwe verbinding met Zuilen door multicultureel slagwerk en eigentijdse straatmuziek. 

Naast deze vernieuwingen blijft het ZFC de traditie respecteren door het orkest in de oorspronkelijke (fanfare)bezetting in leven te houden. Elk jaar organiseren we spraakmakende concerten in samenwerking met bijzondere samenwerkingspartners. Zo maakten we met VJ’s een Filmconcert en een Gameconcert, en ontwikkelden we het interculturele concert 'Selma' in samenwerking met een Turks/Koerdische theatermaker. 

In het jaar 2020 vierde de fanfare dit jubileumjaar met een magische muziektheatervoorstelling geïnspireerd op de eigen geschiedenis. Het orkest bestond toen 120 jaar en is nog steeds springlevend. Sinds 2017 zit het ZFC in de Utrechtse cultuurnota, wat betekent dat we structureel gesubsidieerd worden door de Gemeente Utrecht op basis van onze goed gewaardeerde vierjarenplannen.