Terug naar overzicht portfolio

2019: Selma, een muzikale reis van Turkije tot Zuilen

Na de succesvolle theaterconcerten Fanfare te water en Wie was De Winter? bracht het Zuilens Fanfare Corps op 19, 20 en 24 januari haar eerste interculturele voorstelling Selma: muzikale reis van Turkije tot Zuilen.

Meeslepend liefdesverhaal

De beroemde Turkse muzikant Onur uit Zuilen probeert al jaren zijn geliefde Selma naar Nederland te krijgen. Uit protest besluit hij niet meer te zingen tot ze herenigd zijn. Als Selma dat hoort reist ze via Griekenland, Macedonië, Servië, Kroatië, Oostenrijk en Duitsland naar Nederland. Op haar route nemen wildvreemde mensen Selma liefdevol op in hun midden. Samen maken ze muziek. Zo laten zij hun verschillen verdwijnen en grenzen vervagen. Wat overblijft zijn verrijkende ervaringen en waardevolle herinneringen.

Fanfare ontmoet andere culturen

Ter illustratie van Selma’s meeslepende liefdesverhaal speelde het Zuilens Fanfare Corps muziek uit Mediterrane en Oost-Europese landen. De Nederlandse fanfare smelt samen met muziek uit andere culturen en creëert zo nieuwe ontmoetingen. Muziek verbindt individuen van verschillende komaf en muzikanten van diverse culturen inspireren elkaar. Zo schetste het Zuilens Fanfare Corps in deze voorstelling Selma een beeld van verschillende culturele achtergronden in de wijk Zuilen.

Theater Rast

Het Zuilens Fanfare Corps werkte voor deze voorstelling samen met Theater Rast en regisseur Celil Toksöz. Het interculturele theatergezelschap Rast is gespecialiseerd in multidisciplinaire voorstellingen met een mix van tekst, muziek, zang, opera en vertelkunst. Rast vertelt verhalen die intercultureel, sociaal bevlogen en soms controversieel zijn. De muzikale supervisie van Selma was in handen van Julia Scepanovic, (koor)dirigent gespecialiseerd in traditionele Slavische, Balkan- en zigeunermuziek.

19 januari, 20.00 uur – ZIMIHC theater Zuilen

20 januari, 15.00 uur – ZIMIHC theater Zuilen

24 januari, 20.30 uur – Podium Mozaïek Amsterdam


Selma werd gemaakt door het Zuilens Fanfare Corps o.l.v. dirigent André Vulperhorst in samenwerking met:

Brechtje Kat, spel & zang

Imra Dinçer, Aleksandra Popovska, Sandra Tadic, zang

Orkun Agir, saz

Jan Rademaker, accordeon

Celil Toksöz, script & regie

Julia Scepanovic, muzikale supervisie

 

Deze productie kwam tot stand met steun van de Gemeente Utrecht, het Initiatievenfonds, Utrecht Wereldmuziek en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Zie ook de trailer, de reportage en de compilatie van deze voorstelling.