Terug naar overzicht portfolio

2020: Zucht van Zuilen


Het Zuilens Fanfare Corps bestond dit jaar 120 jaar. Reden genoeg voor een schitterend theatraal concert: Zucht van Zuilen. Het ZIMIHC-theater Zuilen was maar liefst driemaal uitverkocht op 25, 26 en 30 januari. Onder leiding van regisseur Paul Feld, producent Kim van der Zijde, dirigent Martin Wernsen en artistiek leider Thijs Hazeleger zette het ZFC een voorstelling neer waarbij het publiek meegenomen werd in de geschiedenis van het ZFC, het dorp en de latere wijk Zuilen in Utrecht. Hoofdrollen waren weggelegd voor Jente Taborsky, Arend Brandligt en Gabby Bakker en ook enkele muzikanten hadden een rol om het verhaal kracht bij te zetten. Het schouwspel werd afgewisseld met passende en gevarieerde muziek van o.a. Danny Elfman, Morten Lauridsen, Camille Saint-Saëns, Rogier van Otterloo, Björk en The Doors! Speciale vermelding voor onze eigen bugelist Yannick Weesepoel, die een prachtige ode aan de bugel gaf in het stuk True Sorry van meestertrompettist/-bugelist Ibrahim Maalouf. Als kers op de taart speelde onze eigen, spiksplinternieuwe technobrassband DEUK een dansbare set in de foyer van het ZIMIHC-theater. Wat hebben we genoten! Heeft u het gemist? Op onze Facebookpagina delen we al onze foto's en ook op Instagram zijn we te vinden! 'U In de wijk Zuilen' bracht een mooie reportage uit over onze voorstelling en ook het AD had een leuk stuk geschreven!

Verhaal

In de donkere nacht is begraafplaats Oud-Zuilen stil en verlaten. Enkel een kraai vliegt van graf naar graf. Plotseling staat daar een meisje met een bugel in haar armen, vastbesloten deze terug te brengen naar haar grootvader die onlangs is overleden. Zo begint het magische verhaal Zucht van Zuilen, een wervelende reis 120 jaar terug in de tijd in een combinatie van muziek en theater. 

De kraai daagt het meisje Alice uit één keer op de bugel te spelen. Wanneer zij blaast blijkt ze drie wensen te mogen doen. Alice kiest ervoor terug te reizen in de tijd langs het levensverhaal van haar opa die zijn hele leven lang lid was van het Zuilens Fanfare Corps. Twee mythische figuren vergezellen haar: Kraai, als oude vogel de ziel van Zuilen en de brug tussen heden en verleden, en Bugel, de 120 jaar oude geest van de fanfare. Herkenbare mijlpalen uit het verleden passeren de revue: de oprichting van de muziekvereniging, de bloeitijd en ondergang van Demka en Werkspoor, de eerste vrouwelijke muzikant bij de fanfare, het landskampioenschap van voetbalclub DOS en de annexatie van Zuilen door de gemeente Utrecht.

Iconische fanfareklanken

Zucht van Zuilen is de nieuwste productie van het Zuilens Fanfare Corps. Eerdere successen waren Fanfare te waterWie was De Winter? en Selma: een muzikale reis van Turkije tot ZuilenZucht van Zuilen is ontwikkeld in samenwerking met theatermaker Paul Feld (o.a. artistiek leider van de Sint Maarten Parade). De voorstelling vertelt het verhaal van de muziekvereniging, die lucht geeft aan het leven en met een zucht de magische onderwereld van de tijd betreedt. In het theaterconcert klinkt filmische muziek, verrassend afgewisseld met iconische fanfareklanken van vroeger en nu. 

Uitvoerenden

Zuilens Fanfare Corps muziek
Jente Taborsky Alice
Arend Brandligt Bugel
Gabby Bakker Kraai

Martin Wernsen dirigent   
Paul Feld schrijver/regisseur
Kim van der Zijde vormgeving/productie