Terug naar overzicht portfolio

2023: Waar zijn

Het Zuilens Fanfare Corps presenteert een muzikale vertelling waarin het Utrechts koloniaal verleden een gezicht krijgt.

Op 30 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat tot slaaf gemaakten hun vrijheid terugkregen en de slavernij officieel werd afgeschaft. Ook de stad Utrecht was nauw verbonden met koloniale handel en slavernij en profiteerde van deze opbrengsten. Om hierbij stil te staan presenteert het Zuilens Fanfare Corps onder leiding van Martin Wernsen een muzikale vertelling over het koloniale verleden van Utrecht. De voorstellingen vonden 1 en 2 april 2023 in ZIMIHC theater Stefanus en 1 oktober 2023 in Podium Hoge Woerd plaats. 

De voorstelling gaat over hoe mensen als Sibilla van Batavia en Eduard van Akaboa in Utrecht aankwamen, soms onvrijwillig, niet bekend onder hun eigen naam. Over ontmoetingen in de geschiedenis en een dialoog aangaan over gedeelde koloniale erfenis. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en slavernij is verweven met de stad Utrecht.

Het Zuilens Fanfare Corps (ZFC) neemt je samen met spoken word artiest Jasper Albinus mee op een reis waar verschillende tijdsperspectieven elkaar in de ogen kijken. Het concert is ontwikkeld in samenwerking met regisseur en theatermaker Frank Irving. Op muzikaal gebied heeft het ZFC de samenwerking opgezocht met Vincent Henar, oprichter van FraFrasound.

Waar zijn

Ik verplaatste mij over continenten en werd verplaatst. Uitvaren, handelen, heersen. Hoe is het mogelijk? Daden zo ingrijpend, voelbaar tot in het heden, waar jij nu staat. Bepalen, bezitten, eigendom zijn, eigen zijn. Veerkracht, verzet, onafhankelijkheid.
Over hoe mensen als Sibilla van Batavia en Eduard van Akaboa in Utrecht aankwamen, soms onvrijwillig, niet bekend onder hun eigen naam. Over ontmoetingen in de geschiedenis en een dialoog aangaan over gedeelde koloniale erfenis. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en slavernij is verweven met de stad Utrecht.
In deze voorstelling schuiven muziek en spoken word het gordijn van tijd opzij en kijken verleden en heden elkaar in de ogen.


Expositie

In de foyer van beide theaters stond een expositie waarin we achtergrondinformatie deelden over het onderwerp van de voorstelling. De volgende onderdelen waren te zien in de expositie:

- Foto's en indrukken van orkestleden bij stadswandeling Utrechts Koloniaal Verleden gegeven door Sporen van Slavernij Utrecht
- Biografieën van onze professionele partners
- Boekwinkel Savannah Bay met boeken in thema
- Uitwerkingen keuze van muziekstukken
- Uitwerkingen personages van de voorstelling
Bron: het boek Slavernij en de stad Utrecht, onder redactie van Nancy Jouwe, Matthijs Kuipers en Remco Raben

Kijk hier de compilatievideo terug.