Terug naar overzicht portfolio

2021: De Onzichtbare Domtoren

Een muzikale blik op een iconisch bouwwerk

Iedere Utrechter heeft wel een band met de Domtoren. Dit eeuwenoude bouwwerk midden in de stad Utrecht kent een bijzondere geschiedenis. De voorstelling begint in de kelder van de toren, waar precies 700 jaar geleden de eerste steen van dit grootse bouwwerk werd gelegd. Met de typerende fanfareklanken van het Zuilens Fanfare Corps en de speciaal voor deze voorstelling vervaardigde beelden beklimmen we via imposante trappen de toren. In middeleeuwse sferen bezoeken we onder andere de privékapel van de bisschop van Utrecht en de imposante luidklokken. We zien en horen het carillon en bereiken de Renaissance. Vanachter de dikke torenmuren beleven we de verwoestende storm van 1674 en de gevaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een stevige klim eindigen we bij de spits en in het heden, waar de toren het stralende middelpunt is van het bruisende Utrecht.

Het Zuilens Fanfare Corps heeft deze bijzondere productie ontwikkeld in nauwe samenwerking met Wouter Iseger (Utrecht, 1978), bas- en contrabastrombonist van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, dirigent, klokkenluider bij het Utrechts Klokkenluiders Gilde en groot liefhebber van de Domtoren. Ook Malgosia Fiebig, de stadsbeiaardier van Utrecht, verleende haar medewerking aan deze voorstelling. Muziekstukken voor Wouter Iseger werdenspeciaal gecomponeerd door de beroemde Vlaamse trombonist en componist Steven Verhelst.

7 november: Theater Kikker
27 november: ZIMIHC theater Stefanus

De Onzichtbare Domtoren werd gemaakt door het ZFC o.l.v. dirigent Martin Wernsen en in samenwerking met: 

Wouter Iseger (concept en solist op (contra)bastrombone), Platform82: Matthijs Iseger & Edwin de Haan (videobeelden & montage), Kim van der Zijde (productie), Geert van Boxtel (eindregie)